Euro įvedimas. Kur geriausia investuoti?

Artėjantis Euro įvedimas daugeliui kelia nerimą dėl galimos infliacijos, todėl natūralu, kad žmonės ieško būdų kaip apsaugoti savo santaupas ir nenukentėti dėl pinigų perkamosios galios sumažėjimo. Kiekvienas supranta, kad tokioje situacijoje geriausia pinigus į kažką investuoti. Tačiau kaip neapsirikti? 


Pateikiame finansų ekspertų atliktos analizės išvadas dėl geriausių ir blogiausių investicijų.


5 geriausios investicijos
1. Auksas
Geltonojo metalo kaina 2013 metais perkopė 1 420 dolerių už unciją ribą, tačiau tai gali būti juokinga suma, jei JAV Centrinis bankas pradės dar vieną masyvų kiekybinį skatinimą (angl. Quantitative Easing), rašo J. Woodsas. JAV Centrinio banko vadovas Benas Bernanke televizijos „CBS“ laidai „60 Minutes“ užsiminė, kad artimiausiu metu gali būti padidintas „stimuliacinių“ pinigų kiekis, norint sustabdyti ekonomikos žengimą į antrąją recesiją. Pinigų spausdinimas padidintų spaudimą JAV dolerio vertei ir paskatintų žaliavų kainų infliaciją. Tai reiškia, kad auksas ir toliau brangs.
2. Sidabras Sidabras – gera investicija beveik dėl tų pačių priežasčių, kaip ir auksas. Minėtasis JAV Centrinio banko signalas, kuris palaikys pinigų čiaupelį neužsuktą, ir toliau stums žaliavų kainas į viršų. Be to, konsultavimo dėl tauriųjų metalų bendrovė „GFMS“ prognozuoja, kad pramoninė sidabro paklausa šiemet pakils 18 proc.
3. Atvirkštinės grąžos obligacijos.
Ilgalaikių iždo obligacijų kaina nuo šių metų rugsėjo labai nukrito. Dauguma iždo obligacijų greičiausiai „kentės“ ir kitais metais, tad panašu, kad matysime pastebimą ilgalaikių palūkanų (pavyzdžiui, ilgalaikio obligacijų pajamingumo) augimą. Dėl didelio skolinimosi bus tęsiama kova su didžiuliu deficitu ir ilgalaikės palūkanos turėtų pakilti.
4. Besiplėtojančios rinkos
Pastarieji metai rinkoms buvo itin sėkmingi, ypač kalbant apie Azijos ir Lotynų Amerikos šalis. Spartus ekonomikos augimas šiose šalyse tęsiasi ir tokia tendencija turėtų išsilaikyti tiek kitąmet, tiek dar vėliau.  
5. Mažo kapitalo įmonės
Palyginti su vidutinio ir stambaus kapitalo įmonėmis, mažosios bendrovės aplenkė konkurentus. Prognozuojama, kad ekonomika progresuos, tad tikėtina, kad pelno maržos taip pat pagerės, o tai žada puikias naujienas mažesnėms kompanijoms, kurios yra linkusios pasirodyti geriau per pelno maržų gerėjimą.  

5 blogiausios investicijos
1. Europos akcijos
Euro zonos fiskalinės problemos didėja su kiekviena diena. Pirmiausia buvo Graikija, paskui Portugalija ir Ispanija, toliau Airija, o dabar atsinaujino problemos Portugalijoje ir Ispanijoje. Vienintelė finansiškai patikima šalis Europoje šiuo metu atrodo Vokietija, tačiau jos Europos Sąjungos (ES) šalių kaimynių skolų problemos greičiausiai temps kontinento akcijų rinkas į apačią.
2. Euras
Fiskalinės Europos problemos atsiliepė bendrai ES valiutai, ir, kaip ir kitos akcijų rinkos, euras reaguoja į ištęstas balansines ataskaitas bei Europos Centrinio banko grynųjų pinigų įliejimą. Visos šios problemos artėjančiais metais greičiausiai ir toliau darys spaudimą eurui.  
3. Bendri fondai
Investicijų į juos reikėtų vengti praktiškai kiekvienais metais ir, panašu, kad ir kiti metai bus dar vienas nestabilus periodas akcijoms, tad investicijos į bendrus fondus yra dar viena kategorija, kurios reikėtų vengti. Nors juose dirba daugybė talentingų fondų vadybininkų, daug naudingiau reikalų turėti su biržoje prekiaujamais fondais, individualiomis akcijomis ar opcionais. Kiekvienas jų duoda daug daugiau laisvės pirkti tai, ką nori, kada nori ir daug mažesnėmis kainomis, nei dauguma fondų.
4. Iždo obligacijos
Jeigu vyriausybės visame pasaulyje toliau skolinsis, palūkanos toliau augs. Anot Tarptautinio valiutos fondo, pinigų suma, kurią išsivysčiusių šalių vyriausybės turės pasiskolinti, greit pasieks 10,2 trilijonus dolerių. Tokių skolos mastų nebuvo nuo pat Antrojo Pasaulinio karo laikų. Skolinimasis lems, kad pelningumas kils, o obligacijų kainos kris.  
5. JAV savivaldybių obligacijos Recesija privertė daugelį savivaldybių kentėti fiskalinius sunkmečius ir investuotojai nenusiteikę pirkti nei naujų obligacijų, nei išlaikyti jau turimų.





Paruošta pagal: http://www.ekonomika.lt