Bitkoinai - ateities valiuta?

http://tinklinis-marketingas.blogspot.lt/2015/09/bitkoinai-ateities-valiuta.html#more
       Kas yra bitkoinai? Kai kas pasakytų, kad tai internetiniai pinigai. Ir ko gero, tai būtų tiksliausias bitkoinų apibūdinimas, kadangi be interneto jie paprasčiausiai negalėtų egzistuoti, nes fiziniame pavidale jų nėra.
      Bitcoin - tai decentralizuota virtuali valiuta, kuri suteikia galimybę atlikti mokėjimus greitai, pigiai ir išsaugoti savo privatumą. Tai yra pirmoji pasaulyje kriptovaliuta. Kriptovaliutos, kitaip vadinamos virtualiais arba skaitmeniniais pinigais, yra mokėjimo būdas, kuris naudoja kriptografines taisykles mokėjimams patvirtini ir pinigų kiekiui valdyti.





Dauguma su bitkoinais nesusidūrusių žmonių nesuvokia bitkoinų veikimo principo. Pats paprasčiausias būdas paaiškinti kas yra bitkoinai, tai pvz., juos palyginti su klasės lenta. Įsivaizduokite: ant jos surašome, kad kiekvienas iš klasėje sėdinčių vaikų turi po 100 bitkoinų. Jei Jonas nori Petrui duoti penkis bitkoinus, taip ir užrašome: 
"Jonas duoda Petrui 5; rezultatas=Petras – 105, o Jonas – 95”.
Kadangi realus pasaulis yra kur kas sudėtingesnis už mokyklos klasę, tokią lentą atstoja po daugybę pasaulio kompiuterių pasklidusi byla (lenta), kurioje yra užfiksuotos visos nuo pat bitkoinų sukūrimo įvykusios tranzakcijos. Bitkoinai iš tiesų nėra anoniminė valiuta, priešingai nei grynieji pinigai, nes visi pervedimai yra įrašomi istorijoje.
    Bitkoinai – tai  virtualieji pinigai, juos 2009 m. sugalvojo nežinomas programuotojas ar programuotojų grupė, pasivadinusi „Satoshi Nakamoto“. Ši valiuta nėra padengta jokia kita valiuta, brangiaisiais metalais ar kitomis vertybėmis, o jos kursą nustato paklausa ir pasiūla. Bitkoinų galima tiesiog įsigyti (tam tereikia užsiregistruoti specialią internetinę piniginę) arba jų užsidirbti („išsikasti“), naudojantis vadinamąja lygiarangių (angl. peer-to-peer; P2P) technologija. Kitaip tariant, surinkti šios valiutos vienetų galima dalyvaujant specialiame tinkle, kuriame dalinamasi serverių ištekliais ir skaičiuojami sudėtingi matematiniai uždaviniai. Atsiskaityti bitkoinais galima už visas įprastas prekes ar paslaugas, jei tik pardavėjas sutinka priimti šią valiutą. Svarbu tai, kad jokių pervedimo ar kitų mokesčių atsiskaitant šia valiuta nėra.
    Šiuo metu bitkoinų bylos dydis yra 11 gigabaitų, tačiau ji nuolat auga. Ją į savo kompiuterius parsisiuntę žmonės leidžia visai bitkoinų sistemai veikti, o mainais gauna galimybę juos „kasti”. Taip vadinasi procesas, kai kompiuteriams nurodoma spręsti be galo sudėtingas matematines užduotis, kurias įveikus galima užsidirbti naujų bitkoinų.
    Vis dėlto bitkoinų skaičius ribotas: jų skaičius nustos augęs, kai pasieks 21 milijono BTC ribą. Planuojama, kad tai įvyks 2030 metais.
    Ar bitkoinai skiriasi nuo elektroninių pinigų? Be jokios abejonės. Pastarieji yra padengti piniginiais vienetais – valstybių centrinių bankų išleistais grynaisiais arba negrynaisiais pinigais. Tačiau jais atsiskaityti galima tik elektroninėje erdvėje. Tokius pinigus išleidžia elektroninių pinigų įstaigos, kurios turi atitinkamas licencijas. Tuo metu bitkoinai yra visiškai atskira valiuta. Jie nėra padengti nei litais, nei doleriais ar eurais ir egzistuoja tik interneto erdvėje.
    Bitkoinų valiutos kursą kitų valiutų atžvilgiu nulemia pasiūla ir paklausa. Lygiai taip pat, kaip ir valstybių išleistų valiutų.
    Iš esmės jokia pasaulio valiuta, įskaitant ir pačius bitkoinus, nėra padengta jokiu turtu. Jų kainas nulemia tiktai vartotojų pasitikėjimas.
    „Bitcoin” virtualios valiutos sistema neturi centrinio leidėjo – tokio kaip centrinis bankas ar elektroninių pinigų įstaiga. Tad technologiškai šiuo metu neįmanoma šios sistemos išjungti ar kitu būdu nulaužti. Kadangi nėra jokio bitkoinų sistemos valdytojo ar savininko, niekas negali pradingti su vartotojų turimais bitkoinais. Vieno asmens turimus bitkoinus galima palyginti su taupykle, į kurią galima mesti monetas. Tačiau ją atidaryti ir turtu pasinaudoti gali tiktai taupyklės šeimininkas, turintis privatų raktą. Tai padaryti galima telefonu arba prisėdus prie kompiuterio, reikia tik turėti interneto ryšį.
    Bitkoinai turi ne vieną privalumą. Tai yra tolerantiška valiuta, ja gali naudotis bet kas ir bet kurioje pasaulio vietoje. Be to, nėra jokio tarpininko. Bitkoinai taip pat yra labai patikimi, nes yra lyg virtualus aukso atitikmuo. Tiesa, ši valiuta susijusi su rizika. Mat jos kursas kitų valiutų atžvilgiu nuolat svyruoja. Taip pat neretai kyla klausimų dėl technologijų ir saugumo. Specialistų manymu, atsiskaitymas bitkoinais gali tapti populiarus, tačiau svarbiausia jį padaryti patogų vartotojui, nes produktas, kuriam reikia naudojimo instrukcijos, yra prastas.



Kaip%20gauti%20bitkoin%C5%B3%20nemokamai%3F