Prasideda aukso karštligė?


Rusijoje pastaraisiais metais pastebima tikra aukso karštligė. Centrinis bankas šio tauriojo metalo atsargas pernai padidino šimtais tonų, o pinigų nestokojantys gyventojai prieš šventes jį šlavė kilogramais.
Praėjusiais metais viso pasaulio centriniai bankai įsigijo 461 toną aukso. Kone trečdalis – 152 tonos – atiteko Rusijai.
Maža to, Tarptautinio valiutos fondo ekspertai įsitikinę, jog ši šalis aukso įsigijo gerokai daugiau, nei paskelbė oficialiai.




Ką išgavo, tą ir saugo
Rusija taip pat išsiveržė į antrą vietą pasaulyje pagal aukso gavybą, kuri pernai siekė 272 tonas. Pirmavo Kinija su 465,7 tonos, trečia – Australija (269,7 tonos).
Tačiau, skirtingai nei kinai ar australai, rusai savo išgauto aukso nepardavinėja kitiems.
Centrinio banko duomenimis, Rusijos aukso atsargų vertė pernai išaugo 16,5 procento ir siekė daugiau nei 46 milijardus JAV dolerių. Tai – beveik 12 procentų visų valstybės atsargų.
Gandai apie sąmokslą
Kam rusams prireikė tiek aukso? Kad sumažintų priklausomybę nuo kitų valiutų, pirmiausia – JAV dolerio, o kartu ir pagelbėtų silpstančiam rubliui.
„Aukso pardavimas arba įsigijimas vidaus rinkoje gali būti papildomas instrumentas, padedantis prižiūrėti rublio padėtį finansų rinkoje“, – agentūrai „Interfaks“ sakė Centrinio banko atstovas.
Bet Maskvoje ne pirmą mėnesį sklando gandai apie galimą slaptą Rusijos ir Kinijos susitarimą: manoma, jog šios valstybės stengiasi kuo labiau padengti savo šalių valiutas auksu, kad sudarytų konkurenciją doleriui pasaulio valiutų rinkoje.
Kalbama, kad Kremlius norėtų su besivystančiomis šalimis tarpusavyje atsiskaitinėti nauja auksu padengta valiuta.
Tiesa, nemaža dalis ekspertų ir verslininkų įsitikinę, kad tai – viso labo paskalos, skirtos Amerikai pagąsdinti.
Šlavė kolekcines monetas
Kad ir kaip būtų, auksą Rusija supirkinėja. Rusai – taip pat.
Praėjusių metų gruodį, kai rublis buvo smigęs neįtikėtinai žemai, Maskvoje, Sankt Peterburge ir kituose didmiesčiuose smarkiai išaugo auksinių kolekcinių monetų paklausa. Mat tai – gana patikima investicija.
Vien didžiausią mažmeninį tinklą turintis bankas „Sberbank“ gruodį pardavė daugiau negu 61 tūkstantį įvairių aukso monetų.
Beje, pasitaikė tokių investuotojų, kurie jų nusipirko po tūkstantį, norėdami išleisti nuvertėjančius rublius.
Auksui reitingai nesvarbūs
Sostinėje „Sberbank“ pardavė ypač daug kilogramą sveriančių auksinių monetų. Banko darbuotojų nuomone, turtingi rusai jas pirko kaip Kalėdų dovanas vieni kitiems.
Juk tai kur kas įspūdingiau nei įteikti pluoštą rublių.
„Baigiantis 2014-iesiems smarkiai išaugo tiek monetų, tiek aukso luitų paklausa. Pirmiausia tai susiję su rublio nuvertėjimu.
Juk investicija į auksą neretai vadinama ramiu uostu, kai aplink siaučia krizės skersvėjai.
Auksui nesvarbus valstybės kredito reitingas, nes jis pats nuolat vertinamas.
Kad ir kiek nuvertės viena ar kita valiuta, auksas išliks auksu“, – paaiškino „Lanta-Bank“ Brangiųjų metalų skyriaus vadovė Irina Lozinskaja.


Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“) 2015-02-08 
http://www.lrytas.lt/verslas/rinkos-pulsas/nuvertejus-rubliui-rusai-sluoja-kilogramo-svorio-aukso-monetas.htm